PHP för den som tänker att de är nybörjare, men kanske kan lite ändå

PHP – Hur kan jag bara inte förstå det ibland?

Så jag har sedan 2017 gått i skolan, lärt mig lite PHP. Ytterst lite i skolan. 2019 fick jag mitt första jobb som junior utvecklare där vi arbetade bara med WordPress och Wocommerce sidor, så det innebar en massa PHP. Men då fanns det ju någon form av struktur att luta sig emot hela tiden, tidigare kod som en kan kika på och lite förstå sammanhang och kontext.
Sedan jag började på 46elks i 2020 så har det varit lite klurigare. Det är för att här vill vi gärna bygga saker från grunden, ha så lite dependencies som möjligt (beroenden av ex andra servrar, bibliotek, CMS, etc). Vi bygger saker själv, hostar dem på egna servrar, etc, så att vi har så mycket kontroll som möjligt över vår egen kod. Det är ju ett sätt att arbeta på som jag ställer mig bakom, det gör ju att det vi bygger kan en alltsom oftast dela med sig av till andra också på olika sätt – Därmed kan vi lära oss av andra och de av oss.

Men med det sagt, så har jag ju alltså en del erfarenhet av PHP. Men kanske på ett annat sätt, då det funnits resurser att stödja sig emot hela tiden. Såklart finns ju google, ChatGPT, kollegor, människor i forum att fråga nu och en massa andra resurser. Men jag vill liksom en gång för alla att det ska sätta sig, jag vill förstå PHP från grunden. Mest så att jag känner att jag som person blir mer oberoende av andra, kunna slänga upp projekt själv och känna att jag har kontroll och förstår det varför och hur.

Så, vill du lära dig PHP med mig?

Jag kommer försöka testa lite olika sätt att lära mig PHP, bygga egna små projekt, ta kurser för att hitta mina ord och få det att landa i mig en gång för alla, rådfråga andra. Och det som jag gör kommer jag att dela med mig av här och den kod jag skriver kommer jag länka till på Github.
För om jag efter 3 år som utvecklare fortfarande känner mig osäker, har följt strukturer som inte byggt upp min grundförståelse, så tänker jag att ni är fler där ute som känner likadant. Då är det bara bra att dela med sig av det jag gör, så kanske vi är fler som lär oss samtidigt. Deal?

Var börjar vi för att lära oss PHP?

Jag har gjort några små projekt hittills för att saker och ting ska landa hos mig. Men så känns det som om jag glömmer bort vad som vad, eller hur kan tänka kring ditt och datt. Så jag börjar om från början nu.
Det första projektet som jag ska bygga är en sida där en kan klicka på en knapp och generera en regnbåge. Jag ska inte tänka så mycket (har en tendens att fastna i att tänka mer än att faktiskt skriva kod 😅). Eller ja, jag kommer ju behöva använda lite mer beståndsdelar, det kändes så självklart för mig, men kanske inte för andra. Så HTML och SCSS är något som jag kommer använda också. Men sen så. Då vi stannar där. Det blir en regnbåge sida.
Jag kommer börja med att koda och köra den lokalt, så får vi se hur det går. Tänker att för att hitta resurser så kommer jag nog att ta hjälp av kanske Codepen, google, ChatGPT, kollegor och kanske om jag hittar någon annan resurs. Så berättar jag nästa gång hur och varför.
Så får vi se hur det går helt enkelt 🤷🏻‍♀️


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *